MI A KAPCSOLATMEGSZAKÍTÁS?

Egy szcientológusnak gondot okozhat az auditálása vagy képzése során a szellemi fejlődésében, ha kapcsolatban áll valakivel, aki elnyomja őt, vagy ellenséges a Szcientológiával vagy annak tanaival szemben. A Szcientológiából nyert összes szellemi fejlődés elveszhet amiatt, hogy valakit folyamatosan leértékel egy ellenséges személy, aki nem akar mást, csak kárt okozni az illetőnek. Ezt a helyzetet úgy oldhatja meg, hogy vagy a Szcientológiáról és az Egyházról szóló igaz adatokkal „kezeli” a másik személy ellenségességét, vagy – legvégső megoldásképpen – amikor már minden kezelési kísérlet kudarcba fulladt, „megszakítja a kapcsolatot”, vagyis megszünteti a kommunikációt azzal a személlyel.

Ezt L. Ron Hubbard a következőképpen fogalmazta meg:

„A kezelés szó többnyire a helyzet elsimítását jelenti egy másik személlyel azáltal, hogy alkalmazzuk a kommunikáció technológiáját.

kapcsolatmegszakítás szó meghatározása: az egyén által önállóan hozott döntés arról, hogy nem lesz kapcsolatban egy másik személlyel. Ez a kommunikációs vonal elvágását jelenti.

A »kezelni, vagy megszakítani a kapcsolatot«-alapelv minden csoportban létezik, és a miénk sem különbözik ettől.

Ez nagyon hasonló ahhoz, ahogy egy bűnözővel próbálnak meg eljárni. Ha nem hajlandó kezelni a helyzetet, a társadalom az egyetlen másik megoldáshoz folyamodik: »megszakítja« a bűnöző kapcsolatát a társadalommal. Más szóval, az illetőt eltávolítják a társadalomból és bebörtönzik, mivel sem a problémáját nem kezeli, sem más módon nem vet véget a mások elleni bűncselekmények elkövetésének.”

A személy, aki szakít, egyszerűen gyakorolja a kommunikálás vagy nem kommunikálás jogát egy bizonyos személlyel kapcsolatban. Ez az Ember egyik legalapvetőbb joga. Mert ahogy L. Ron Hubbard rámutatott:

„Ha az embernek joga van a kommunikációhoz, akkor joga kell hogy legyen ahhoz is, hogy a másiktól származó kommunikációt ne fogadja. A kommunikációhoz való jognak ez utóbbi folyománya adja meg a jogunkat a magánélethez.”

Nincs olyan irányelv a Szcientológiában, ami megköveteli az Egyház tagjaitól, hogy bárkivel is megszakítsák a kapcsolatot, főleg nem olyan családtagokkal és barátokkal, akiknek egyszerűen csak más meggyőződésük van. Éppen ellenkezőleg, a Szcientológia erkölcsi kódexe megköveteli, hogy a szcientológusok tartsák tiszteletben mások vallásos hitét. Az Egyház támogatja a kitűnő kapcsolatot a családtagokkal, legyenek azok szcientológusok vagy sem, és a családi kapcsolatok a Szcientológiával általában javulnak, mert a szcientológus megtanulja, hogyan lehet javítani a kommunikációt, és megoldja a korábban fennállt problémákat.