A THETÁN

A thetán (lélek) úgy használja az elmét, mint egy irányítórendszert saját maga és a fizikai univerzum között. Az elme nem az agy. Az agy a test része, és nem határozza meg az intelligenciát. Ezt egy kapcsolótáblához hasonlíthatjuk. Ha valaki azt mondaná, hogy egy telefonos kapcsolótábla határozza meg a vállalat intelligenciáját, ez olyan lenne, mintha azt mondanánk, hogy az agy alkotja a személy intelligenciáját. Ez egyszerűen nem igaz. Az agy egyszerűen egy vezeték, ami – egy telefondróthoz hasonlóan – üzeneteket hordoz.

Az elme összegyűjti a thetán gondolatainak, következtetéseinek, döntéseinek, megfigyeléseinek és érzékeléseinek feljegyzéseit teljes létezése során. A thetán használja az elmét az élet és a fizikai univerzum kezelésében. A test (beleértve az agyat is) a thetán kommunikációs központja. Ez egy fizikai tárgy, nem a lény önmaga.

A thetán a forrása minden teremtésnek, és magának az életnek. Most először vált teljesen nyilvánvalóvá az ember története során, hogy a szellem halhatatlan, és jóval nagyobb képességekkel rendelkezik, mint amit ez idáig jósoltak neki.

A thetán testből való exteriorizációja lehetővé teszi a spiritualizmusban, miszticizmusban és hasonló területeken elképzelt – de ritkán, ha egyáltalán valaha is elért – célok megvalósulását.

A thetán létezésének felismerése lehetővé teszi a képességben és tudatosságban elért nyereségeket. Ezek olyan javulások, amelyek nem érhetők el bármely olyan praktikában, amely csak egy testnek, és ezáltal a fizikai univerzum korlátainak teljesen kiszolgáltatott dolognak tartja az embert.

A pszichológia például zsákutcába hajszolta önmagát. Mivel fogalma sincs arról, hogy létezik egy olyan tényező, ami irányítja az életet, arra a szintre degenerálódott, hogy már csak az élet formáira próbál hatást gyakorolni.

Viszont a Szcientológiában közvetlenül magát a thetánt célozzuk meg. A jobbítás ilyenfajta megközelítése megnövekedett szellemi szabadságot, az egyéni intelligencia és képesség növekedését, valamint ez az élet bármely területét is tisztán érthetővé teszi.