SZCIENTOLÓGIA: AZ ÉLET ISMERETE

A Szcientológia szimbóluma egy S betű két háromszög fölé helyezve. Az S a Szcientológiát jelenti. A két háromszög a Szcientológia vallás fontos fogalmait ábrázolja. Az alsó háromszög affinitásból, realitásból és kommunikációból áll, amelyek együtt a megértést adják. A felső háromszög tényezők másik szorosan összefüggő csoportjából áll: a tudásból, a felelősségből, és a kontrollból.

Mindannak ellenére, amit a Dianetika megoldott az emberi viselkedés és az elme területén, még maradt egy megválaszolatlan, lényeges kérdés. Amikor valaki egy mentális képmásra néz, valójában ki nézi azt a képet?

Az áttörés 1951 őszén következett be, miután L. Ron Hubbard sok-sok embert figyelt meg a Dianetika használata közben, és megtalálta a tapasztalatok és jelenségek közös vonását. A tárgyhoz tartozó kutatási adatok gondos áttekintése után elkülönítette a választ: az ember nem a teste, és nem az elméje, hanem egy szellemi lény. Ez a forrása mindannak, ami jó, tisztességes és kreatív a világban: a lény maga. Ezzel a felfedezéssel L. Ron Hubbard megalapította a Szcientológia vallást, mivel határozottan olyan területre lépett – az emberi lélek birodalmába –, amely tradicionálisan a vallás területe.

Más vallások és vallási gyakorlatok területén azonban a lélek szó olyan sok más jelentést kapott, hogy egy új szó megalkotása vált szükségessé, ami pontosan ezt az új felfedezést jelenti. A szó, amit L. Ron Hubbard választott, a thetán volt, a görög théta (theta symbol) betűből, ami hagyományosan a gondolat vagy az élet szimbóluma.

A thetán a személy maga – nem a teste vagy a neve, a fizikai univerzum, az elméje vagy bármi más; az, ami tudatában van annak, hogy tudatos; az identitás, ami MAGA az egyén. Nem az van, hogy az embernek van egy thetánja – valami, amit valahol önmagán kívül tart –, hanem ő maga thetán.

Ebben az időszakban L. Ron Hubbard kutatásának jelentős részét az exteriorizációként ismert jelenséggel kapcsolatos vizsgálat tette ki. Noha különböző vallásos írások említést tesznek erről, ilyen alapossággal soha senki sem vizsgálta ezt a dolgot. L. Ron Hubbard ezekből a kutatásokból azt a következtetést vonta le, hogy a thetán képes elhagyni a testet, és képes az emberi testtől függetlenül létezni. Exteriorizált állapotban a személy képes a test szeme nélkül látni, a test füle nélkül hallani és a test keze nélkül tapintani. Ezt megelőzőleg az embernek nagyon csekély megértése volt erről, az elmétől és a testtől való elkülönülésről. Az exteriorizáció során – ami megvalósítható a Szcientológiában – a személy bizonyosságot nyer arról, hogy ő önmaga, nem pedig a teste.