A MEGÉRTÉS ÖSSZETEVŐI

AFFINITÁS, REALITÁS ÉS KOMMUNIKÁCIÓ (ARK)

Az affinitás, realitás és kommunikáció alapelve egy másik fontos eszköze a Szcientológiának, ami nagyban segíti a személyek közötti kapcsolatokat. Ezt a három egymástól függő tényezőt egy háromszögben fejezhetjük ki.

A háromszög első csúcsa az affinitás, azaz a szeretet vagy vonzódás, illetve ezek hiányának mértéke. Az az érzés, amit akkor érzünk, amikor szeretünk vagy kedvelünk valamit vagy valakit.

Az ARK-háromszög második sarkát realitásnak nevezzük, amelyet úgy lehetne meghatározni, mint „az, ami úgy tűnik, hogy van”. A realitás alapvetően egyetértés. Amiben egyetértünk, hogy reális, az reális.

A háromszög harmadik csúcsa a kommunikáció, ami úgy határozható meg, mint gondolatok, tárgyak cseréje két ember között. Az emberi kapcsolatokban ez sokkal fontosabb, mint a háromszög másik két csúcsa.

A háromszögön belüli kölcsönhatás rögtön láthatóvá válik, ahogy valaki felteszi a kérdést: „Próbált ön valaha is dühös emberrel beszélni?” Nagyfokú vonzódás és valamilyen egyetértési alap nélkül nincs kommunikáció.Kommunikáció és az érzelmi reakció valamilyen alapja nélkül nem létezhet realitás. Némi egyetértési alap és kommunikáció hiányában nem lehet affinitás.

Ezért e három dolog háromszöget alkot. brHa nincs meg a háromszög két csúcsa, nem létezhet a harmadik sem. A háromszög bármelyik csúcsát szeretnénk is elérni, számításba kell vennünk a másik kettőt is.