A PROGRAMRÓL

AZ IGAZSÁG A DROGOKRÓL
OKTATÓFILM

Az
IGAZSÁG
 A
DROGOKRÓL
díjnyertes
dokumentumfilm
TELLY AWARD
SILVER AWARD
THE AURORA AWARD
PLATINUM AWARD
COMMUNICATOR AWARD
AWARD OF DISTINCTION

Az igazság a drogokról oktatási program központi eleme egy 100 perces dokumentumfilm, Az igazság a drogokról – Valódi emberek, valódi történetek, amely a 11 legelterjedtebb szert mutatja be.

A film tényeket mutat be: mitől drog egy drog, mit tesz minden drog az elmével és a testtel, illetve mit eredményeznek.

Ez egy ütős, közvetlen stílusú oktatófilm, amelyben korábbi droghasználók – akik túlélték az életüket romba döntő függőséget – azzal a kendőzetlenséggel beszélnek, amely ennek a programnak a jellemzője:

„Ha drogozol, akkor mindegy, hogy ki vagy. Mindegy, hogy milyen jó ember vagy, vagy mik a céljaid. A drogok ezt mind elvehetik.” – Sara

„Sokszor megpróbálják magasztalni a drogokat, például menőnek feltüntetni a drogdílereket vagy a drogmámort. De ez csak a moziban van így. A valós életben egészen más a történet.” – Brian

„Valaki azt mondja: »Ó, próbáljuk ki ezt – egy buliban, ugye –, ma este egyszerűen szórakozunk egyet. Tudod, ez olyan hétvégi dolog. « De nem így van. Nem csak egy hétvégi dolog. És nagyon egyszerűen indul, aztán rémálom lesz belőle.” – Stacie

A fiatalokat, akiket „nem hat meg semmi”, és minden elrettentő taktikával szemben szkeptikusak, ezek a vallomások szembesítik a drogok veszélyeivel, így hatékony eltérítőként szolgálnak.

A dokumentumfilm hatását olyan szakemberektől érkező visszajelzések tükrözik, akik saját drogfelvilágosító tevékenységeik részévé tették őket:

„A személyes vallomások nagy hatásúak. Ezeket minden dolgozónknak és tanulónknak látnia kell.”– középiskolai igazgatóhelyettes, New Jersey, USA

„Az igazság a drogokról anyagok segítenek áthidalni azt a szakadékot, amivel a rendőrök akkor találkoznak, amikor gyerekekkel beszélnek a drogokról. A videók és füzetek azonban rendkívül hatékonyak, és azzal a szándékkal készültek, hogy valóban a fiatalokhoz szóljanak.”– rendőr, Texas, USA

„Ennek a bámulatos programnak a bevezetése elképesztő eredményeket hozott. Köszönjük, hogy hozzáférhetővé tették a számunkra az anyagot. A program hatása azok életére, akik kapcsolatba kerülnek vele, egész életre szóló lesz.”– oktatási felügyelő, büntetés-végrehajtási felügyelet, Florida, USA

Az igazság a drogokról program annyira népszerű és hatékony, hogy már több ezer oktatási intézmény, valamint több száz szervezet és kormányszerv vezette be városi, regionális és országos szinten több mint 50 országban.

Az anyagokat elérhetővé kellett tenni olyan pedagógusok, rendészeti alkalmazottak és drogmegelőzési specialisták számára, akik hivatalos órákat adnak osztályoknak vagy közösségi csoportoknak, ezért a Szcientológia Egyház megfinanszírozta Az igazság a drogokról oktatócsomag létrehozását.


A TELJES OKTATÓCSOMAG TARTALMA: TANÁRI KÉZIKÖNYV, DOKUMENTUMFILM, 13 FÜZET ÉS 16 KISFILM

Az oktatócsomag hatásos drogfelvilágosítási tananyagot tartalmaz, amely az iskolákban és különféle közösségekben is használható. Tartalmazza Az igazság a drogokról – Valódi emberek, valódi történetek című díjnyertes dokumentumfilmet, 16 társadalmi célú hirdetést a legelterjedtebb drogokról, továbbá plakátokat és Az igazság a drogokról füzetsorozatot 24 példányban.

A csomag tartalma:

■ Tanári kézikönyv, amely egy teljes félévre elegendő óravázlatot, fogalmazási és gyakorlati feladatot tartalmaz. Mindegyik eleme úgy van megalkotva, hogy részvételre ösztönözze a tanulókat, és kellően rugalmas ahhoz, hogy beilleszthető legyen az általános és középiskolák, illetve felsőoktatási intézmények vagy egyéb közösségi programok drogokkal kapcsolatos oktatási anyagába.

■ Az igazság a drogokról füzetsorozat: az elterjedt drogokat bemutató 13 füzetes sorozat 24 példányban.

■ „Azt mondták... Hazudtak” társadalmi célú hirdetések: 16 kisfilm, amely bevezetőként szolgál az órákhoz.

■ „Azt mondták... Hazudtak” plakátok: ezek 11 különböző drogról szólnak, és felhasználhatók az órákhoz, illetve kifüggeszthetők az osztálytermekben, közösségi központokban és más oktatási helyszíneken.

■ Az igazság a drogokról – Valódi emberek, valódi történetek című dokumentumfilm, amely olyan korábbi drogosokat mutat be, akik túlélték a függőséget, és most beszélnek róla.

A programot a Szcientológia Egyház azért támogatja, hogy világszerte több ezer pedagógus díjmentesen hozzájuthasson ezekhez az anyagokhoz.

Egy nigériai ifjúsági szövetség így írta le a program hatékonyságát: „A drogok leginkább a fiatalokat, a jövő vezetőit teszik tönkre. Az Egyház ismerteti a fiatalokkal azt az igazságot, amit másoktól ritkán tudnak meg.”

TÖBB MINT
20
EZER
OKTATÓCSOMAG
SZÉTOSZTVA
EGY ÉV
ALATT

A kábítószer-kereslet csökkentéséért felelős egyik kaliforniai tisztviselő azt mondta: „Ezek Az igazság a drogokról anyagok reálisak, érdekesek, a fiataloknak szólnak, és élvezetes dolgozni velük. Ám ami a legfontosabb, én magam láttam őket használatban, és tudom, hogy működnek.”

Egy dél-afrikai muszlim egészségügyi szervezet beszámolt egy tanulóról, aki ezzel vette a kezébe Az igazság a drogokról DVD-t: „Az egyik nagybátyám drogozik, és talán, ha megmutatom neki ezt a DVD-t, az segít rajta.” Néhány nappal később diadalmasan tért vissza: „Tényleg leszoktattam a nagybátyámat a drogokról.”

Az egyik amerikai nagyváros ifjúsági alapítványánál a programigazgató azt mondta Az igazság a drogokról önkénteseiként dolgozó szcientológusoknak: „Ha szükségünk van önökre, hogy segítsenek az oktatónak, önök ott vannak. Ha azért van szükségünk önökre, hogy segítsenek a gyerekeknek vagy hogy további anyagokat biztosítsanak, önök ott vannak. Ez egy folyamatos dolog. Nem csak egy hétig tart, hanem 52-ig.”