A PROGRAMRÓL

AUDIOVIZUÁLIS ESZKÖZÖKKEL
ÉLETRE KELTJÜK AZ EMBERI JOGOKAT

Az
EMBERI
JOGOK
TÖRTÉNETE
Díjnyertes film
TELLY-DÍJ
BRONZ FOKOZAT
A CLEARWATERI FILMFESZTIVÁL DÍJA
LEGJOBB DOKUMENTUMFILM
AURORA-DÍJ
PLATINA FOKOZAT
BELFAST NEMZETKÖZI FILM FESZTIVÁL
NAGYDÍJ
THE COMMUNICATOR DÍJ
NÍVÓDÍJ

Az emberi jogok története film kulcsfontosságú eleme az emberi jogi kampánynak: korosztálytól függetlenül bemutatja a nézőknek a legalapvetőbb jogaikat.

Az emberi jogok története egy érdekes, 10 perces dokumentumfilm, amely röviden bemutatja a világ egyik legkevésbé értett témakörét. Korosztálytól függetlenül leköti az embereket, mert röviden végigvezeti őket az emberi jogok történetén, amelynek csúcsa az volt, hogy az ENSZ-ben 1948-ban aláírták az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát.

A film premierje a Nemzetközi Emberi Jogi Csúcstalálkozón volt Genfben ENSZ-nagykövetek, tisztviselők, emberi jogi szószólók és 30 országból érkezett fiatal küldöttek előtt.

Ezt a rövidfilmet jelenleg széles körben használják tanárok, közösségi vezetők, emberi jogi aktivisták és mások. Több millió néző láthatta már világszerte a Biography Channel, a History Channel, a Discovery Channel, a The Learning Channel és más amerikai tévéadók, továbbá európai, afrikai és ázsiai csatornák jóvoltából.

„Azok a tanulók, akiknek megmutattam Az emberi jogok történetét, nagyon magával ragadónak tartották. Úgy gondolták, hogy elősegíti a társadalmi változást és a közösségi életben való aktívabb részvételt. Valóban hazavitték az anyagokat és a videó üzenetét, ami az, hogy az emberi jogok az egyénnel kezdődnek, a saját házuk táján, olyan emberekkel, mint ők.” – emberi erőforrások igazgatója, Etiópiai Közösségfejlesztési Tanács

Az emberi jogok története egy nagyszerű videó. Néhány perc alatt kiváló áttekintést nyújt arról, hogy hogyan jöttek létre az emberi jogok, miért fontosak, és mi a történetük. Ezek nem napjainkban kitalált dolgok, hanem évezredeken keresztül fejlődtek. Ezek az információk nagyon értékesek a növendékeink számára, mert megismerhetik belőle azt az alapot, amelyre az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata épült.” – rendőr, Kanada

„Az emberi jogokról és az alkotmányról oktatok, és ennek során használom az anyagot. A DVD nagyon fontos ismeretterjesztő eszköz, mert felhívja a figyelmet az emberi jogok tiszteletben tartásának fontosságára.” – egyetemi tanár

Mivel igény volt kiváló minőségű és hatékony oktatási segédeszközökre, a Fiatalok az Emberi Jogokért és az Együtt az Emberi Jogokért világszerte több tízezer pedagógust látott el oktatási anyagokkal. Ezeket ingyenesen kapják meg általános iskolai, középiskolai, főiskolai és egyetemi tanárok, emberi jogi szervezetek, törvényhozók, diplomaták és ENSZ-tisztviselők.

Ezek az oktatási eszközök részvételre ösztönöznek, és arra helyezik a hangsúlyt, hogy a diákok képessé váljanak a mindennapi életükre vonatkoztatni és alkalmazni a tanultakat.

AZ OKTATÓCSOMAGOK TARTALMAZZÁK A 24 EMBERI JOGI FÜZETET, A TÁRSADALMI CÉLÚ HIRDETÉSEKET ÉS A TANÁRI KÉZIKÖNYVET

A Fiatalok az Emberi Jogokért és az Együtt az Emberi Jogokért oktatócsomagok egy olyan átfogó tanterv magját képezik, amely életkortól függetlenül megtanítja a tanulóknak az emberi jogokat.

A Fiatalok az Emberi Jogokért oktatócsomag a következőket tartalmazza:

■ A Fiatalok az Emberi Jogokért tanári kézikönyv tartalmaz óravázlatokat, tevékenységeket, ötleteket arra, hogy hogyan aktivizáljuk a tanulókat az emberi jogi oktatás terén, valamint egy listát, amely bemutatja a kapcsolatot a tantervi követelmények és a foglalkozások között. Híres humanitáriusok rövid életrajzi összefoglalói mutatják be az emberi jogok alkalmazásának kiváló példáit.

■ Az emberi jogok története film úgy mutatja be az emberi jogokat, hogy elmondja a történelmük és fejlődésük drámai történetét.

■ „30 jog – 30 kisfilm” társadalmi célú hirdetések.

■ Mik az emberi jogok? füzet, amelyből 24 példány van a csomagban, hogy a tanulók az órák során megnézhessék és használhassák őket.

Felnőtt tanulóknak, illetve önképzés céljára az Együtt az Emberi Jogokért az Életre keltjük az emberi jogokat oktatócsomagot ajánlja, amelynek külön tanulási útmutatója tartalmazza a legfontosabb emberi jogi dokumentumokat, panasztételi eljárásokat a visszaélések kezelésére, valamint egy listát a humanitárius és emberi jogi szervezetekről. Tartalmazza még a társadalmi célú hirdetéseket, Az emberi jogok története filmet, valamint több példányt a filmet kísérő füzetből.

TÖBB MINT
150
EZER
CSOMAGOT
küldtünk ki
pedagógusoknak, emberi jogi csoportoknak és szervezeteknek

A Szcientológia Egyház anyagi támogatásának köszönhetően világszerte pedagógusok ezrei kaphatták meg ezeket az anyagokat. Legjobban maguk a tanárok és diákjaik tudják elmondani, hogy miért hasznosak ezek a számukra.

„Eddig a tanári kézikönyv első két foglalkozását vettük végig. Ez az anyag az egyetlen, amit a tanulóim maguktól kérnek, sőt követelnek. Nehéz feladat jó anyagokat találni a felsősök számára – az ilyenek gyakran túl »gyerekesek« –, de ezek az anyagok megfelelnek a korosztálynak, és kifejezetten lekötik a diákok figyelmét. Észrevettem, hogy a tanulók most sokkal jobban odafigyelnek egymás érzéseire, és hogy elkezdtek – néhányuk most először – a saját emberi jogaiknak is tudatára ébredni.” – felsős tanár, USA

„Úgy érzem, hogy a program hatására jobban tisztelem az emberi jogokat. Mostantól kezdve megértőbb és tisztelettudóbb leszek mások jogaival kapcsolatban, és igyekszem megváltoztatni mások gondolkodását arra vonatkozóan, hogy hogyan bánjunk egymással.” – 14 éves diák